Kezdőlap / Blog /

Archívum: 2007. szeptember

Japán jen-alapú lakáshitel az ászok ásza?

Verhetetlen kamatú japán-jen alapú hitelekkel rukkolt elő az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, várhatóan lavinát indítva el, és a többi hazai bank termékfejlesztőit is magával rántja, de közel sem kockázatmentes ez az új deviza alapú finanszírozási forma!

Szeptember 3.-a óta lehet már kishazánkban is jenalapú devizahitelt felvenni,(KALKULÁLJON) ami köztudottan a nemzetközi hitelpiacok aduásza. Japánban a jegybanki alapkamat mindössze 0, 5%, ez teszi a jen-t ilyen vonzóvá a hitelpiac részvevői számára, és emiatt tudja még a hazánkban oly népszerű svájci frankot (2, 9%) is két vállra fektetni a negatív kamatversenyben.

Veszélyes

Az előnyös oldalát már kifejtettük, akkor most lássunk hozzá a veszélyek ismertetésének! A jen, a fejlett világ legnagyobb árfolyam ingadozását produkáló devizája, melynek legfőbb oka éppen az alacsony kamatokra vezethető vissza. A világ tőzsdei spekulánsainak az úgynevezett carry trade játéka, azaz alacsony kamatra felvett hitel más országokban való, hosszabb távú befektetése, részvényekbe való átcsoportosítása kétféleképpen sülhet el: 1. Jól 2. Rosszul Ha a kettes variáció jelentkezik, akkor befektetőink eszüket vesztve szabadulnak meg a hitelből vásárolt részvényeiktől, befektetéseiktől és abból jent vásárolnak, ami váratlan jenerősödésekhez vezet. Ennek mértéke elérheti a 20-40%-ot is, ami a jenben felvett lakáshitelek következő havi törlesztő részleteit iszonyúan megemelheti!

Kinek ajánljuk?

Annak semmiképp sem, aki a felvenni kívánt összeg részleteit svájci frankos konstrukcióban kiszámolva nem tudná fizetni kellő biztonsággal, tehát pontosan annak a rétegnek, akiknek így éppen elérhetővé válik egynéhány millióval magasabb hitelösszeg felvétele. Azoknak ajánljuk jó szívvel, akik kedvelik a kockázatot, unalmasnak tartják a „favorit-devizák” gyengécske árfolyamkilengéseit és azt gondolják, hogy hosszú távon, a részvényekhez hasonlóan kiegyenlítődik a jen árfolyama is.

1 hozzászólás

Vételár biztosítás

Egyedülálló termék jelent meg a magyar biztosítási piacon EuroGAP vagy „vételár biztosítás”, amely a gépjármű káridőponti értéke és a vételár közötti különbözetet fizeti ki, lopás, elemi kár illetve totálkár esetén.

Ezt az új, egyszeri díjas, 3-év tartamra köthető terméket 5-évnél fiatalabb személy illetve haszongépjárművekre kínálják.

Fontos feltétel, hogy csak az autó megvétele után 90-nap áll lehetőségünkre a megkötéshez, illetve csak casco biztosítás mellé köthető, és kizárólag azon kockázatokra vállal fedezetet, amelyre a meglévő casco biztosításunk is! Tehát ha lopás casco módozatot kötöttünk a gépjárműre, akkor az EuroGap kiegészítő biztosításunk is csak lopás módozatra fog térítést nyújtani.

Az alaptermékben nem, de a bővített változatában még az önrészre is köthetünk biztosítást, amit a biztosítók levonnak a kárkifizetéskor (max 10%), így akár a gépjármű teljes vételárát visszakaphatjuk.

A termék árát jól pozícionálták, 3-4 ezer forint körüli terhet jelent havi lebontásban!

Szóljon hozzá!

Új biztosító: Közép-európai Biztosító Zrt.

Hamarosan alapítási engedélyért folyamodik egy új, zömében Magyar magánszemélyek tulajdonában lévő biztosító társaság, 2,5 milliárd forintos tervezett alaptőkével. Magyarországon kívül, az egykori Jugoszlávia tagállamaiban, Bulgáriában, Romániában, de később a régió más országaiban is meg kívánnak jelenni.

Valószínüleg Közép-európai Biztosító Zrt. néven jelenik majd meg a hazai palettán, a többségében Magyar magánszemélyek tulajdonában lévő új biztosító. Az engedélykérelem PSZÁF-hez való beadását követően, várhatóan egy éven belül elkezdhetik az érdemi munkát. Az ismertebb tulajdonosok, értesülésünk szerint: Horváth Béla (NN, Mébit, Aviva), Járai Zsigmond egykori pénzügyminiszter, MNB elnök, Vizi E. Szilveszter (MTA elnök), Kieselbach Tamás galériatulajdonos, Straub Elek (Matáv) Móricz Gábor (Kaptár Zrt.) Korányi G. Tamás (Napi).

CIG Közép-európai Biztosító Zrt. lett a társaság végleges neve, és weboldaluk a következő címen érhető el:www.cig.eu

1 hozzászólás

Dolgoztassuk meg felszabaduló tőkénket!

Először is hivatkozni szeretnék egy korábbi blogbejegyzésemre Kamatdömping Aki olvasta ezt, vagy esetleg máshonnan értesült róla, az tudja, hogy az egy évvel ezelőtti kamatadó bevezetése előtt iszonyatos mennyiségű pénzt raktak az emberek lekötött banki betétekbe és biztosításokba, aminek egy jelentős része most szeptemberben fog felszabadulni.

Ezért indítottak a bankok az elmúlt hetekben ilyen iszonyatos reklámhadjáratot a médiumokban. Természetesen a különböző biztosító társaságok is megpróbálják kihasítani a nekik "járó" szeletet ebből a hatalmas tortából, erre próbálok most egy jó példát felhozni.

Egy-egyszeri díjas életbiztosításról fogunk beszélni, ami vállalati részvényekbe fektet Területileg és iparágilag diverzifikált módon, és ami természetesen már nagyon messze áll a tipikus életbiztosítástól, de a váza ugyanaz. Az alapokat kihagynám, de azért gyorsan fussuk át! Tehát, van Szja kedvezmény, van kockázati rész, amely fix 100000.-Ft plusz a befektetési egységek aktuális összegéből áll, és nincs kamatadó.

Ezen kívül, amit tudni kell még erről az életbiztosításról, az az, hogy zárt jegyzésű (3 hónapig jegyezhető), egyszeri díjas, és fix 10-éves tartamra köthető. Egyetlen költsége van a tíz év során, ennek mértéke 6% amit a befizetett egyszeri díjból azonnal levonnak. Visszavásárlási költség a visszavásárolt összeg 5%-a, más módosítási lehetőség azonban nincs a szerződében!

Tőkegaranciát természetesen vállal a biztosító, és Magyarországon egyedülálló az árfolyam-számítási módszere, ami a következőből áll: Az értékelési időpontokban feljegyzett árfolyamok közül részvényenként a legmagasabb árfolyamot használják a lejárati árfolyam számításához. Ezen árfolyamok számtani átlaga adja a lejáratkori árfolyamot. Esetleges negatív hozam esetén az induló árfolyam kerül beszámításra.

Az eszközalap teljesítménye 1980. 01.-2007. 07 között, tíz éves periódusokat figyelembe véve: legrosszabb időszak 8, 31% a legjobb pedig 22, 73%/ év volt!

Nincs kockázat-elbírálás, és nincs belépési kor felsőhatár.

A jegyzés 2007-12-14 ig. tart, úgyhogy érdemes sietni!

1 hozzászólás

Az alkusz nem adhat számlát biztosítási díjról!

Döntött a PSZÁF

Miután a kockázatot a biztosító és nem az alkusz vállalja, így ez utóbbinak biztosítási tevékenységből nem származhat árbevétele. Az alkusz által átvett biztosítási díj nem tartozhat az alkusz árbevételébe - tette közzé álláspontját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A probléma onnan ered - áll az állásfoglalásban - hogy számos alkusz a saját nevében állít ki számlát az általa átvett biztosítási díjról, és ezt a saját árbevételeként mutatja ki. Ezzel szemben a felügyelet számviteli munkabizottsága megállapította, hogy az alkusz nem állíthat ki számlát a biztosítási díjról.

A biztosítási törvény úgy rendelkezik, hogy az alkusz a biztosító kifejezett hozzájárulása, valamint az ügyfél megbízása alapján vehet át díjat. Miután a kockázatot a biztosító (és nem az alkusz) vállalja, így ez utóbbinak biztosítási tevékenységből nem származhat árbevétele. Így az alkusznál az átvett díj kötelezettségnek minősül, és azt letéti számlán kell kezelni.

Szóljon hozzá!

A lakáshitel-kölcsönzők büntetlenségért lobbiztak

Az amerikai jelzálogkölcsönzők felelőtlenségét és az azt fedező washingtoni lobbykultúrát teszi felelőssé a "nem elsőrendű válságért" szerdán Londonban megjelent cikkében Barack Obama amerikai szenátor, aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni a jövő évi választáson.

Hiteltuszkolás

Kezdetben "jó ötlet volt" olyanok lakóingatlanhoz segítése, akik korábban nem tudtak volna lakást vásárolni. Idővel azonban a hitelfolyósítók alacsony jövedelmű vásárlókat fizetőképesség-vizsgálat és önerő nélküli, csábító kezdeti kamatozású - a türelmi időszak után viszont robbanásszerűen dráguló - lakáshitelekkel "tuszkoltak olyan lakásokba, amilyeneket azok soha nem engedhettek volna meg maguknak", írta Obama a Financial Times szerdai számában.

Szinte mindenki - hitelezők, hitelfelvevők, befektetők - abba a hitbe ringatta magát, hogy ez a tevékenység alacsony kockázattal jár, jóllehet valójában jelentősek voltak a kockázatok, írta az amerikai politikus.

Megfigyelők emlékeztetnek: számos szakértő figyelmeztetett ugyan a nem elsőrendű - nagyrészt fizetőképesség-vizsgálat nélkül eladósodott - új amerikai ingatlantulajdonosok törlesztési nehézségeire. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED 2004. júniusban emelni kezdte alapkamatát az addigi rekord alacsony 1 százalékról - most, tavaly június óta, 5,25 százalékos a Fed alapkamata -, de azt természetesen senki sem jósolhatta meg, hogy a halmozódó fizetésképtelenségek miatt mikor robban majd az egész bomba.

Lobbiztak

A tovagyűrűző nemzetközi hatást a fedezetlen lakáshitelekkel és a rájuk alapozott származékos értékpapírokkal kialakult, világméretűvé szélesedett tőkepiaci kereskedelem okozza, e forgalom mérete azonban még a legtapasztaltabb szakértőket is meglepte.

Obama szerint mindebben Washingtonnak is megvolt a maga szerepe: a kormány nem teremtette meg azt a szabályozói-felügyeleti rendszert, amely elejét vehette volna a válságnak. Ennek is megvan az oka: az elmúlt néhány évben, mialatt a "hitelcápák" alacsony jövedelmű családokat kergettek anyagi romlásba, a tíz legnagyobb amerikai jelzálog-kölcsönző összesen több mint 185 millió dollárt költött lobbizásra Washingtonban annak érdekében, hogy mindezt büntetlenül megúszhassák.

Obama szerint a lobbizás vezérelte politikával kell felhagyni annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet ismétlődését.

Mentőőv

A szenátor szerint a valós áldozatok azok a milliók, akik betartották a szabályokat, és egyetlen bűnük az volt, hogy olyan lakáshiteleket vettek fel, amelyekről a folyósítók azt mondták nekik, hogy megengedhetik maguknak. Normális esetben ezek az adósok jelzálog-refinanszírozással vagy az ingatlan eladásával elkerülhetik az ingatlanuk elvesztését. Most azonban sem refinanszírozni nem tudják adósságukat, mert senki nem ad nekik újabb kölcsönt - nincs ugyanis további, zálogolható vagyonuk -, sem eladni nem tudják házukat, mert az ingatlanpiac a mélybe zuhant, áll az elnökjelöltségért küzdő demokrata politikus londoni cikkében.

Obama szerint az egyik megoldási lehetőség olyan alap felállítása, amely hozzásegítené a bajba került adósokat a refinanszírozáshoz vagy lakásuk eladásához. Ezt az alapot a szenátor részben azokból a büntetésekből töltené fel, amelyeket javaslata szerint a felelőtlen vagy csaló hitelfolyósítókra rónának ki.

Bünözők

Barack Obama felidézte: olyan törvényjavaslatot is beterjesztett a szenátus elé, amely a jelzálog-csalókat bűnözőnek nyilvánítaná, éspedig azért, "mert azok".

MTI

Szóljon hozzá!