A cégnevünk UP Insurance Biztosítási Alkusz Kft-re változott, weboldalunkat ezentúl az upin.hu címen éred el. Munkatársaink, cégadataink, telefonszámaink és a szolgáltatásunk színvonala továbbra is a régi, ne aggódj...

Kezdõlap / Blog /

"Lakáshitel" címkéjû bejegyzések

Még mindíg sok a duplán biztosított ingatlan

Cégünk felmérése alapján még mindig kiemelkedõen magas azon társasházi ingatlanok száma, melyek duplán vannak biztosítva.

Ennek oka az, hogy miután a társasházi lakóközösség megszavazza, majd késõbb megköti a teljes körû társasházi biztosítását, a lakók nem mondják le (nem módosítják) az egyéni lakásbiztosításuk, épületszerkezeti részre szóló modulját.

-> a bejegyzés folytatódik...

4 hozzászólás

Társasház Biztosítás díjkalkuláció az interneten?!

Egyre többen fedezik fel az internet adta szabadságot, amely valóban "elképesztõ" módon sok információ elérhetõségével nyitja meg a világot elõttünk, már-már a bõség zavarában nem is tudjuk, hogy melyik oldalt böngésszük, ha csak úgy cél nélkül leülünk informálódni (vagy unalomûzés céljából) a számítógépünk elé.

Szerencsére sok weboldal van, amit kifejezetten erre a célra találtak ki, és amelyeken le tudjuk úgy szûkíteni azon oldalak és adatmennyiségek méretét, ami már egy normál emberi agy számára is felfogható és íj módon valóban hasznos információval szolgáló lehet számunkra.

-> a bejegyzés folytatódik...

1 hozzászólás

Japán jen-alapú lakáshitel az ászok ásza?

Verhetetlen kamatú japán-jen alapú hitelekkel rukkolt elõ az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, várhatóan lavinát indítva el, és a többi hazai bank termékfejlesztõit is magával rántja, de közel sem kockázatmentes ez az új deviza alapú finanszírozási forma!

Szeptember 3.-a óta lehet már kishazánkban is jenalapú devizahitelt felvenni,(KALKULÁLJON) ami köztudottan a nemzetközi hitelpiacok aduásza. Japánban a jegybanki alapkamat mindössze 0, 5%, ez teszi a jen-t ilyen vonzóvá a hitelpiac részvevõi számára, és emiatt tudja még a hazánkban oly népszerû svájci frankot (2, 9%) is két vállra fektetni a negatív kamatversenyben.

Veszélyes

Az elõnyös oldalát már kifejtettük, akkor most lássunk hozzá a veszélyek ismertetésének! A jen, a fejlett világ legnagyobb árfolyam ingadozását produkáló devizája, melynek legfõbb oka éppen az alacsony kamatokra vezethetõ vissza. A világ tõzsdei spekulánsainak az úgynevezett carry trade játéka, azaz alacsony kamatra felvett hitel más országokban való, hosszabb távú befektetése, részvényekbe való átcsoportosítása kétféleképpen sülhet el: 1. Jól 2. Rosszul Ha a kettes variáció jelentkezik, akkor befektetõink eszüket vesztve szabadulnak meg a hitelbõl vásárolt részvényeiktõl, befektetéseiktõl és abból jent vásárolnak, ami váratlan jenerõsödésekhez vezet. Ennek mértéke elérheti a 20-40%-ot is, ami a jenben felvett lakáshitelek következõ havi törlesztõ részleteit iszonyúan megemelheti!

Kinek ajánljuk?

Annak semmiképp sem, aki a felvenni kívánt összeg részleteit svájci frankos konstrukcióban kiszámolva nem tudná fizetni kellõ biztonsággal, tehát pontosan annak a rétegnek, akiknek így éppen elérhetõvé válik egynéhány millióval magasabb hitelösszeg felvétele. Azoknak ajánljuk jó szívvel, akik kedvelik a kockázatot, unalmasnak tartják a „favorit-devizák” gyengécske árfolyamkilengéseit és azt gondolják, hogy hosszú távon, a részvényekhez hasonlóan kiegyenlítõdik a jen árfolyama is.

1 hozzászólás

A lakáshitel-kölcsönzõk büntetlenségért lobbiztak

Az amerikai jelzálogkölcsönzõk felelõtlenségét és az azt fedezõ washingtoni lobbykultúrát teszi felelõssé a "nem elsõrendû válságért" szerdán Londonban megjelent cikkében Barack Obama amerikai szenátor, aki a Demokrata Párt elnökjelöltje akar lenni a jövõ évi választáson.

Hiteltuszkolás

Kezdetben "jó ötlet volt" olyanok lakóingatlanhoz segítése, akik korábban nem tudtak volna lakást vásárolni. Idõvel azonban a hitelfolyósítók alacsony jövedelmû vásárlókat fizetõképesség-vizsgálat és önerõ nélküli, csábító kezdeti kamatozású - a türelmi idõszak után viszont robbanásszerûen dráguló - lakáshitelekkel "tuszkoltak olyan lakásokba, amilyeneket azok soha nem engedhettek volna meg maguknak", írta Obama a Financial Times szerdai számában.

Szinte mindenki - hitelezõk, hitelfelvevõk, befektetõk - abba a hitbe ringatta magát, hogy ez a tevékenység alacsony kockázattal jár, jóllehet valójában jelentõsek voltak a kockázatok, írta az amerikai politikus.

Megfigyelõk emlékeztetnek: számos szakértõ figyelmeztetett ugyan a nem elsõrendû - nagyrészt fizetõképesség-vizsgálat nélkül eladósodott - új amerikai ingatlantulajdonosok törlesztési nehézségeire. Az amerikai jegybank szerepét betöltõ FED 2004. júniusban emelni kezdte alapkamatát az addigi rekord alacsony 1 százalékról - most, tavaly június óta, 5,25 százalékos a Fed alapkamata -, de azt természetesen senki sem jósolhatta meg, hogy a halmozódó fizetésképtelenségek miatt mikor robban majd az egész bomba.

Lobbiztak

A tovagyûrûzõ nemzetközi hatást a fedezetlen lakáshitelekkel és a rájuk alapozott származékos értékpapírokkal kialakult, világméretûvé szélesedett tõkepiaci kereskedelem okozza, e forgalom mérete azonban még a legtapasztaltabb szakértõket is meglepte.

Obama szerint mindebben Washingtonnak is megvolt a maga szerepe: a kormány nem teremtette meg azt a szabályozói-felügyeleti rendszert, amely elejét vehette volna a válságnak. Ennek is megvan az oka: az elmúlt néhány évben, mialatt a "hitelcápák" alacsony jövedelmû családokat kergettek anyagi romlásba, a tíz legnagyobb amerikai jelzálog-kölcsönzõ összesen több mint 185 millió dollárt költött lobbizásra Washingtonban annak érdekében, hogy mindezt büntetlenül megúszhassák.

Obama szerint a lobbizás vezérelte politikával kell felhagyni annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet ismétlõdését.

Mentõõv

A szenátor szerint a valós áldozatok azok a milliók, akik betartották a szabályokat, és egyetlen bûnük az volt, hogy olyan lakáshiteleket vettek fel, amelyekrõl a folyósítók azt mondták nekik, hogy megengedhetik maguknak. Normális esetben ezek az adósok jelzálog-refinanszírozással vagy az ingatlan eladásával elkerülhetik az ingatlanuk elvesztését. Most azonban sem refinanszírozni nem tudják adósságukat, mert senki nem ad nekik újabb kölcsönt - nincs ugyanis további, zálogolható vagyonuk -, sem eladni nem tudják házukat, mert az ingatlanpiac a mélybe zuhant, áll az elnökjelöltségért küzdõ demokrata politikus londoni cikkében.

Obama szerint az egyik megoldási lehetõség olyan alap felállítása, amely hozzásegítené a bajba került adósokat a refinanszírozáshoz vagy lakásuk eladásához. Ezt az alapot a szenátor részben azokból a büntetésekbõl töltené fel, amelyeket javaslata szerint a felelõtlen vagy csaló hitelfolyósítókra rónának ki.

Bünözõk

Barack Obama felidézte: olyan törvényjavaslatot is beterjesztett a szenátus elé, amely a jelzálog-csalókat bûnözõnek nyilvánítaná, éspedig azért, "mert azok".

MTI

Szóljon hozzá!

Növekedhetnek a lakáshitelek törlesztõ részletei

Még egyszer sem volt ilyen gyenge a forint az euróhoz képest a 2007-es évben, mint most. Nemrégiben, még 245 forintért hozzá lehetett jutni egy euróhoz, most már 260-nál is többet elkérnek érte.

Felmerülhet a kérdés, hogy miképp fognak változni a devizában felvett lakáshitelek törlesztõ részletei!?

Idegesség

A világ tõzsdéin lévõ idegesség Amerikából indult ki, az ottani ingatlanokra felvett lakáshitelek tömeges bedõlése okozta a riadalmat. Éreztette a hatását a világ számos tõzsdéjén, így budapesti tõzsdénken is, ahol a rekordok után most jelentõs visszaesést produkált.

Aki, eme késõ nyári idõpontban indul nyaralni, és most vált be forintot euróra, az rögtön érezheti a hatását, hiszen kevesebb pénzt kaphat csak, akinek viszont forint bankbetétje van, az örülhet, hiszen a kamatok elõrejelzett csökkenése kitolódhat egy ideig. Akik viszont lakáshitelt vettek fel, és fõleg azok, akik euróban tették ezt, azoknak megemelkedhet a törlesztõ részletük pl.: ha havonta 100 ezer Ft-ot fizettek, felmehet akár 108 ezerre is.

Szóljon hozzá!

Lakáshitel és Társasház biztosítás

Rengeteg helyrõl érkeznek olyan visszajelzések, ami alapján úgy érezzük fontos lenne megvitatni néhány kérdést, a lakáshitel_ és az ingatlan biztosítás összefüggésében.

A hitelintézetek legfõbb, és jogos szempontjai a következõek:

-> a bejegyzés folytatódik...

Szóljon hozzá!

Ha gond van a lakáshitel fizetéssel

Mit tehetünk, ha nem tudjuk fizeti a lakáshitel törlesztõrészleteit, mert elveszítettük a munkahelyünket, vagy egy keresõképes családtagunkkal történt ez, esetleg baleset, tragédia miatt kerültünk ilyen helyzetbe?

Sokan vannak úgy, hogy pillanatnyi élethelyzetüket, munkahelyi státuszukat hajlamosak véglegesnek tekinteni, vagy ami még ennél is rosszabb, azt gondolják, hogy anyagilag ennél már csak jobban fognak állni, és ezért, még ha készítenek is családi költségvetést, azt úgy "lövik be", hogy a hónap végén már igencsak sovány a pénztárcájuk illetve kiürül a családi kassza. Fontos mérlegelnünk például a lakáshitel felvétele elõtt, hogy mi az az összeg, amit 5-10 évig vagy még tovább, úgy tudunk folyamatos biztonsággal fizetni, hogy ha közben pár hónapra kiesik valamelyik aktív keresõnek a fizetése, az ne teremtsen megoldhatatlan problémát! Megoldást jelenhet erre, ha kötünk egy kockázati vagy esetleg egy vegyes(ami lejáratkor is fizet, nem csak ha baj van) életbiztosítást a keresõ családtag(ok)ra.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha beüt a ménkû, akkor onnantól számítva 3 hónapunk van arra, hogy kitaláljunk valamit, és ne kerüljön végrehajtás alá az ingatlanunk a lakáshitel adósságunk miatt. Az elsõ és legfontosabb, hogy ne veszítsük el a fejünket, és jelezzük azonnal a banknak, hogy mi történt. Ezt sokan nem teszik meg, abban bízva, hogy így nyernek idõt a gondolkodásra de, ez éppen ellenük fordítja a hitelintézetek haragját, hiszen õk így csak egy nem pontosan fizetõ adóst látnak benne, késõbb, pedig már sokkal nehezebb bizonygatni az ember igazát. A bankok a hiedelmekkel ellentétben, kifejezetten segítõkészek ha õszinte partnert látnak bennünk! Kérhetünk tõlük fizetési átütemezést, mellyel hónapokat nyerhetünk, vagy kérhetjük a lakáshitel futamidejének meghosszabbítását, amennyiben csak alacsonyabb törlesztõrészleteket tudunk hosszabb távon fizetni. Abban az esetben pedig, ha úgy látjuk, hogy még az alacsonyabb havi törlesztõrészlet is problémát jelent, akkor érdemes azonnal meghirdetni a ingatlant, mert ha ezt a bank teszi helyettünk akkor lényegesen kevesebb pénzt kaphatunk érte illetve még a végrehajtási költséget is a nyakunkba varrhatják.

Szóljon hozzá!