Kezdőlap / Tudástár /

Lakásvásárlási hitel

Mi a lakásvásárlási hitel?

A lakásvásárlási hitel alapvetően egy jelzáloghitel, melyek célja új vagy használt lakás vásárlása, tulajdonjogának megszerzése adásvételi szerződés keretében.

Mi a jelzálog?

A jelzálogjog célja annak biztosítása, hogy a hitelező által nyújtott szolgáltatást (a kölcsönt és annak járulékait, pl. kamat, kezelési költség stb.) visszakapja.

Ennek elmaradása, azaz a tartozás nemfizetése esetén a jelzálogjoggal terhelt ingatlan – meghatározott szabályok szerint – eladható és a vételár a tartozás rendezésére fordítható.

Ki lehet hiteligénylő?

A hitelt igényelheti minden 18. életévét betöltött cselekvőképes devizabelföldi személy, aki megfelelő ingatlanfedezettel rendelkezik.

Mennyi hitel igényelhető?

Különböző bankok esetében eltérő a finanszírozhatóság mértéke.

Új lakásnál el lehet érni az ingatlan értékének 100 %-át is, használt ingatlan esetén pedig a hitelbiztosítéki érték 100 %-át.

Általában a bankok ezt a jövedelemvizsgálattól teszik függővé. Ha valaki jövedelem nélkül igényli a lakásvásárlási hitelét, akkor a legtöbb bank 50 %-át finanszírozza az ingatlan értékének.

Mit jelent a hitelbiztosítéki érték?

Az értékbecslő által megadott érték, ami nem az értékelt ingatlan forgalmi értéke, hanem az az érték, amelyen a bank figyelembe veszi fedezetként az ingatlan. Összege a hitelintézet által meghatározott forgalmi értéknél kb. 10-20 %-kal alacsonyabb érték.

Értéke egyedi, függ a vizsgált ingatlan állagától, elhelyezkedésétől, típusától, értékesíthetőségétől, minőségétől, műszaki állapotától, fekvésétől stb.

Ez a bank által adható hitel alapja.

Mennyi lehet a hitel futamideje?

A lakásvásárlási hitel esetében a futamidő 1-35 év lehet.

Mi a THM?

Teljes Hiteldíj Mutató, a bankok egyes hiteleit teszi összehasonlíthatóvá, törvényi előírás szerint a mutató minden olyan költséget magában foglal, amelyet a hitel felvételekor az ügyfélnek ki kell fizetnie, tehát nem csak a kamatot és a kezelési költséget (ilyen költség lehet még pl. a folyósítási jutalék, rendelkezésre tartási jutalék, hitelbírálati díj, stb.).