A cégnevünk UP Insurance Biztosítási Alkusz Kft-re változott, weboldalunkat ezentúl az upin.hu címen éred el. Munkatársaink, cégadataink, telefonszámaink és a szolgáltatásunk színvonala továbbra is a régi, ne aggódj...

Kedves Ügyfeleink,

A COVID-19 járvány pillanatnyi helyzetére való tekintettel irodánk újra nyitva tart, de változó időbeosztással. Személyes találkozásról kérjük, minden esetben előzetesen egyeztessen munkatársunkkal!

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Kezdõlap / Tudástár /

Szállítmánybiztosítás

A szállítmánybiztosítás egy adott szállítmánynak egy adott útvonalon történõ fuvarozására szól; kiterjed a saját vagy idegen tulajdonú szállítmányban véletlenül, váratlanul bekövetkezõ - a szerzõdésben kifejezetten ki nem zárt - károkra és a károkkal kapcsolatban felmerült költségekre.

Figyelem! A fuvarozói felelõsségbiztosítással szemben a szállítmánybiztosítás kockázatai kiterjednek azokra a károkra is, amelyekért nem a fuvarozó a felelõs!

A szállítmánybiztosítást bármely gazdálkodó szervezet, esetleg magánszemély megkötheti, amely, vagy aki a vagyontárgy megóvásában érdekelt.

Belföldi- és nemzetközi szállítmánybiztosítás

Szállítmánybiztosítás köthetõ mind belföldi, mind külföldi feladási állomástól belföldi, illetve külföldi rendeltetési helyig. Ha a külkereskedelmi szerzõdés elõírja, angol nyelvû kötvény is kiállítható.

A biztosító kockázatviselése a szállítási folyamat megkezdésétõl annak befejezéséig - kevés kivételtõl eltekintve háztól házig - tart.

A szállítmánybiztosítások megköthetõk egy útra szólóan, valamint keretszerzõdés formájában.

A keretszerzõdés azt jelenti, hogy a biztosítottnak nem kell minden egyes szállítmányt külön-külön bejelentenie, hanem a tervezett éves forgalom alapján, elõzetes biztosítási díj ellenében köt szerzõdést. Az elszámolás negyedévente vagy a biztosítási idõszak megújításakor a tényleges forgalom alapján történik.

A biztosítási konstrukció - az áru jellegétõl függõen - lehetõvé teszi a biztosított számára a veszélynemek szerinti vagy az összkockázati szállítmánybiztosítás megkötését.

A szállítmánybiztosításokhoz kapcsolódhat szállítmányozói és a fuvarozói árukár felelõsségbiztosítás is.